fbpx

Select Page

Educația sexuală – îi sperie pe pudicii noștri parlamentari. 269 voturi pentru, dar cu modificări!

by | Jun 3, 2020 | Stiință, Sănătate | 0 comments

educatia sexuala

Educația sexuală – sintagma care a băgat groaza în parlamentarii PNL și PSD

Camera deputaților a votat astăzi, 3 Iunie, proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată în școlile din România, dar, doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. Expresia ¨educație sexual㨠a fost schimbată în actul normativ cu ¨educație sanitară¨

Proiectul a fost votat de 269 de deputați, 3 deputați sau opus și 35 s-au abținut de la vot. Camera deputaților are rol decizional.

USR s-a opus acestei variante a legii, prin care se schimbă denumirea și predarea este făcuta doar cu acordul scris al părinților. Iluștrii noștri deputați PNL și PSD nu au luat în considerare factori precum rata ridicată a sarcinilor infantile, în România avem cazuri de sarcină infantilă și la vârsta de 12 ani.

Deputata USR, Cristina Iurișniți, cea care a inițiat legea, a declarat după vot, că modificările aduse adaugă încă un nivel de birocrație, asupra unei materii opționale, care oricum nu prea avea loc în școli.

„Astăzi am asistat la un festival al ipocriziei cu această lege, care avea cu totul alt obiect de reglementare. Ne deranjează ¨sexual㨠și am schimbat cu sănătate, dar vorbim de boli sexuale. În ultimele minute, în acea Comisiei de Muncă și în cea Juridică s-au votat niște amendamente care, până la urmă, aduc atingere accesului la educație pentru sănătate copiilor noștri.

Sintagma ¨educație sexual㨠de care s-au împiedicat foarte mulți exista din 2004. Ce am propus în legea 45, care a fost modificată prin acest articol, a fost doar o precizare clară: cel puțin două sesiuni de informare pentru copiii noștri. Acum, și cele două sesiuni minime, ¨sistematic¨ înseamnă mai deloc, exact ce s-a făcut și până la momentul de față, pentru că doar 10% din copiii României au acces la acest opțional, care are o programă aprobată de Ministerul Educației și toate minciunile și falsurile care circulă pe internet trebuie demontate aici de la tribuna Parlamentului.

Prezența semnăturii părinților va îngreuna accesul copiilor la educație, pentru că, de multe ori, știm foarte bine, să obținem semnătura părinților este foarte greu, mai ales cei care sunt plecați la muncă prin Europa, mulți nu sunt acasă alături de copiii lor, nu au capacități psiho-pedagogice ca să înțeleagă necesitatea unor informații legate de prevenirea bolilor sexuale, a sarcinilor accidentale, a trraficului de minori, a agresiunilor. Semnătura părinților este o dovadă de birocrație suplimentară.

Mulți copii din familii sunt agresați, există incest în familii. Sunt foarte multe cazuri. Suntem pe locul I din Europa cu 18.000 de mame adolescente minore. Eu nu cred că este un lucru de laudă.

Toți colegii ați votat în 10 martie această lege, pe care astăzi ați modificat-o”,

a spus Iurișniți.

Amendamentul introdus de deputații PSD și PNL la Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului:

¨derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor¨.

Deputații noștri confundă termeni relativ diferiți. Educația sexuală se referă la tot ceea ce cuprinde sexualitatea individului, de la protecție, boli cu transmitere sexuală și până la procreare, pe când educație sanitară este o expresie generalistă, care poate face referire la spălatul corect al mâinilor. Se pare că deputații noștri consideră educația sexuală încă un subiect tabu, cu toate că România se află pe primul loc în Europa cu 18.000 de mame adolescente minore.

 

Dan Barna a cerut înainte de vot ca cei din PSD și PNL să nu blocheze predarea educației sexuale în școli.

„În țara cu cel mai mare număr de mame minore din Europa, PSD crede că poate proteja copiii lipsindu-i de educație sexuală. În țara cu cel mai mare număr de avorturi din Europa, sunt parlamentari care cred că dacă nu vorbești despre un subiect, subiectul nu există. Fac apel la deputații PSD și PNL să țină seama, în ședința de astăzi, de aceste tragedii și să nu blocheze predarea educației sexuale în școli”

„Educația sexuală este despre igienă, sănătate și recunoașterea pericolelor. Despre respectul față de sexul opus. Despre bolile cu transmitere sexuală. Despre consimțământ. Despre mame minore. Nu este niciun pericol în a învăța. Câtă vreme programa școlară este alcătuită de oameni responsabili și calificați se poate găsi un echilibru care să țină seama de sensibilitățile părinților și de binele societății”

a scris Barna pe contul său de Facebook.

Prima persoana care a făcut vaccin anticoronavirus

În Marea Britanie două persoane au dezvoltat alergii după injectarea primei doze de vaccin anticoronavirus Conform site-ului USAtoday.com două...

Coronavirus: De ce toată lumea se înșeală?

Despre Coronavirus cu reputatul Imunolog Beda M Stadler Articolul original a fost publicat în revista elvețiană Weltwoche( Săptămâna mondială) pe...

Sexul și ecologia

GENELE DELETERIOARE / ALLELE Pentru început, o alelă este o formă variantă a unei gene, care poate avea forme diferite, situate în aceeași poziție...

Educația sexuală – îi sperie pe pudicii noștri parlamentari. 269 voturi pentru, dar cu modificări!

Educația sexuală - sintagma care a băgat groaza în parlamentarii PNL și PSD Camera deputaților a votat astăzi, 3 Iunie, proiectul de lege prin care...

Cannabis-ul ar putea ajuta la prevenția și tratamentul împotriva coronavirus

Cannabis-ul a fost luat în considerare ca eventual medicament pentru tratamentul și prevenția infecțiilor cu coronavirus Cercetători ai...
%d