fbpx

Select Page

49.118 semnatari ai unei petiții pentru depolitizarea CCR

by | Jun 9, 2020 | Național, Politică | 0 comments

depolitizarea ccr

Curtea Constituțională a României constituită politic

Conform legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, la Cap.II art. 5 curtea este constituită din 9 judecători numiți pentru un mandat de 9 ani care nu poate fi prelungit sau înnoit:

Art.5.-

(1) Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

(2) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

(3) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

(4) Fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți.

(5) Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, de deputaţi şi de senatori. Fiecare candidat va depune “curriculum vitae” şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie şi de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii.

Astfel, conform legii, Curtea Constituțională este formată din judecători numiți politic, în funcție de interesele de partid, a celor aflați la putere, sau în funcție de cum este împărțită puterea în stat.

Pe platforma de petiții on-line www.declic.ro este pusă la dispoziția celor interesați, posibilitatea de a semna o petiție adresată atât Președintelui României cât și Parlamentului Român, cu privire la CCR, respectiv se cere depolitizarea acestei instituții.

Până în momentul de față această petiție a strâns un număr de 49.118 semnături, din cele 100.000 necesare pentru a trimite petiția în Parlament, pentru a fi dezbătută în vederea schimbării legii.

 

Vrem depolitizarea CCR! Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să reformați eficient Curtea Constituțională și să asigurați depolitizarea judecătorilor. Este necesar votul majorității calificate în Parlament, adică două treimi, și o procedură transparentă de audiere a judecătorilor constituționali, înainte de a fi numiți pentru ocuparea unui mandat de 9 ani la CCR. De asemenea, este esențială stabilirea unor criterii clare, pe care să le respecte atât Parlamentul, cât și președintele, în alegerea judecătorilor Constituționali. Cerem ca judecătorii Curții să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european.

Petiție pentru Depolitizarea CCR!

Pentru a semna petiția, accesează următorul link:

Petiție pentru depolitizarea CCR

Transilvania Fashion Festival – 2023

Transilvania Fashion Festival, Cel mai mare eveniment de modă din Cluj. Reprezentanți din 10 țări au sosit în acest an la Cluj, fiecare dintre...

Universitatea Cluj – Cupa jucată la loteria loviturilor de la 11 metri

Universitatea Cluj a ratat șansa de a ridica trofeul Cupei României deasupra capului, miercuri seara, 24 mai, după ce a pierdut loteria...

U Cluj învinsă în Trivale

”U” Cluj rămâne fără victorie în acest sezon de SuperLiga ”U” Cluj rămâne fără victorie după un meci în care au deschis scorul încă din minutul 4....

CFR Cluj 3-0 Inter d’Escaldes

CFR Cluj, cu un pas mai aproape de turul trei preliminar al Conference League după ce a învins cu 3-0 Inter d'Escaldes. CFR Cluj nu a avut emoții cu...

FC Universitatea Cluj – Declarații înaintea meciului cu FCSB

FC Universitatea Cluj - Declarațiile antrenorului Erik Lincar și ale căpitanului Romario Pires La conferința de presă organizată azi de clubul FC...