fbpx

Select Page

Coronavirus, partea neagră a lucrurilor

by | May 25, 2020 | Național, Actualitate | 0 comments

covid-19 coronavirus pandemie

Coronavirus și instinctul de supraviețuire animalic al omului

Citeam acum pe weekend o publicație care era destul de sharuită în mediul on-line. Nimic mai special până aici. Citesc multe publicații să văd ce mai debitează căpușorul unor jurnaliști, chiar și printre cei de la publicațiile consacrate.

Dar sa le luăm pe rând. Un articol ce mi-a furat privirea, într-o publicație care nu am să o numesc pentru că nu merită venea cu titlul pompos:

¨Cum ne-a îmbolnăvit și ne va îmbolnăvi Diaspora¨

Și am fost curios să văd ce descoperiri interesante a făcut autorul, astfel încât să arunce un astfel de titlu pe piața știrilor on-line.

Ei bine a început cu întreaga poveste despre cum a ajuns coronavirus la noi în țară, și cum de pe data de 26 Februarie a acestui an, când s-a înregistrat primul caz de coronavirus în România, și am dedus că până în ziua de azi, pentru că nu era destul de explicit, au intrat în România 2.146.000 de români, date preluate după cum se specifică de la Poliția de Frontieră, care face aceste date publice pe site-ul oficial al instituției.

Continuă autorul cu remarca, că jumătate dintre aceștia nu au respectat măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu. Nu vreau să reproduc restul apelativelor, pentru că asta e părerea lui personală(a autorului respectivului articol). Apoi a început să enumere categoriile de români care au intrat în țară, ca fiind cei mai mulți dintre ei: pești, curve, cerșetori, șuți, hoți, spărgători și tâlhari. Vine și cu explicații foarte exacte despre ce făceau respectivii cetățeni prin tările europene de unde s-au întors.

Foarte enervat, că pe 15 Mai au mai intrat 50.000 de români din Marea Britanie, cel mai mare focar de coronavirus din Europa.

Hai măi să fie. Și au venit toți aștia, și nu aveau voie – pentru că evident, după părerea lui, cea mai mare parte a românilor plecați peste hotare fac parte din categoriile enumerate mai sus. O fi fost și el o perioadă printre ei, că prea le știa de bine și cu detalii.

Dar să luăm faptele. De ce trebuie să creăm panică și ură față de semenii noștri, când primul caz de coronavirus a fost adus de un italian în vizită la Gorj și nu de ¨Diaspora¨. De ce trebuie să creăm panică, când cazurile de coronavirus din România total depistate nu depășesc 0,03% din populația țării, când peste 65% din ei au trecut deja prin boală și sunt vindecați(din 20.000 de cazuri totale avem peste 11.000 vindecați – activi doar în jur de 9.000) și nu au dezvoltat forme foarte grave decât în jur de 300 de persoane iar 99% din morți declarați ca fiind morți de coronavirus, sufereau suplimentar de foarte multe boli cronice – diabet, cancer, afecțiuni respiratorii etc.

Goana asta după senzațional, învrăjbește lumea în mediul online, ajungi să citești fel de fel de comentarii care mai de care mai pline de ură.

Bun, pentru domnul autor, să-i explicăm ce înseamnă diaspora:

¨Cetățean român cu rezidență permanentă într-o altă țară¨

Cei care vin acasă, sunt sezonieri, oameni care au plecat în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, ca să își poată duce copiii la școală, să le ofere un oarece confort. Sunt printre ei și cetățeni care preferă altfel de activități de a-și câștiga existența, dar nu marea majoritate cum declară domnul autor.

frontiera românia

Și continuă autorul nostru în aceeași notă de panică, că se va umple România de coronavirus. Că ne vom îmbolnăvi din nou cu toții. Ia văzut el pe ăștia de vin acum acasă, că erau la alba neagra pe podul care leagă Turnul Eiffel de Trocadero … erau acolo din 5 în 5 metri. Am trecut și eu pe acolo din punctul meu de vedere cred că erau mai mulți refugiați din orientul mijlociu decât români. Da am văzut și români, erau și cu o alba neagra … dar erau câțiva. Am văzut români care dădeau la pedale la acea șaretă tipică orașelor turistice pentru turiști, am văzut români care munceau pe schele(și care nu au o rezidență permanentă acolo). Dar de aici până la a judeca pe toți ca fiind infractori e mare distanță. Și să fim serioși … până și infractorii au venit cu bani în țară de afară, au investit aici, deci implicit au plătit și ceva taxe în țară.

Da …. vin românii de afară și ne bagă în spitale. Poi de când a început pandemia, în afară de valul de la Suceava(greșeală a directorului de spital care a fost demis) nu am văzut decât restricții copiate la indigo, declarații alarmante și cifre eronate din partea autorităților, care nici acum nu știu exact care e numărul adevărat al celor care au fost sau sunt infectați cu coronavirus. Bineînțeles, că după ce va trece și asta, se vor bate toți cu pumnul în piept că ce eficienți au fost ei și am trecut ușor.

Eu pot să spun că nici autoritățile și nici declarațiile alarmiste și panicoase nu au făcut altceva decât să declanșeze isteria cumpărăturilor din Martie, când nu mai găseai o bucățică de drojdie pe raft și multă pagubă(foarte multe firme în faliment, sute de mii de locuri de muncă pierdute).

Dacă din cele două milioane de români care au intrat în țară, jumătate nu au respectat izolarea sau carantina, și toți au venit din zone roșii, unde sunt bolnavii?

Dacă 5% din cei care nu au respectat carantina ar fi fost infectați, aveam cu risc de contaminare comunitară cel puțin 200.000 de cazuri, ori noi avem morți în întreaga perioadă mai puțini decât declara Italia într-o zi. Acum că au mai venit 50.000 de români pe 15 mai, și încă 20.000 în ultimile 24 de ore oare v-a schimba ceva? Trebuie panică? Trebuie să urâm pe toată lumea care vine de afară?

A, și domnul care a scris articolul are un cv impresionant … de jurnalism în social media, prof universitar în social media și alte denumiri pompoase … un CV mai lung decât articolul în sine … impresionant … la un asemenea CV nu mă așteptam și la un asemenea limbaj și articol de toată jena doar pentru a creea senzațional și panică.

Cam asta e presa românească!

În colimator mai urmează și restul trusturilor de media, care nu au alt interes decât puncte de rating și încasări din publicitate.

Transilvania Fashion Festival – 2023

Transilvania Fashion Festival, Cel mai mare eveniment de modă din Cluj. Reprezentanți din 10 țări au sosit în acest an la Cluj, fiecare dintre...

Universitatea Cluj – Cupa jucată la loteria loviturilor de la 11 metri

Universitatea Cluj a ratat șansa de a ridica trofeul Cupei României deasupra capului, miercuri seara, 24 mai, după ce a pierdut loteria...

U Cluj învinsă în Trivale

”U” Cluj rămâne fără victorie în acest sezon de SuperLiga ”U” Cluj rămâne fără victorie după un meci în care au deschis scorul încă din minutul 4....

CFR Cluj 3-0 Inter d’Escaldes

CFR Cluj, cu un pas mai aproape de turul trei preliminar al Conference League după ce a învins cu 3-0 Inter d'Escaldes. CFR Cluj nu a avut emoții cu...

FC Universitatea Cluj – Declarații înaintea meciului cu FCSB

FC Universitatea Cluj - Declarațiile antrenorului Erik Lincar și ale căpitanului Romario Pires La conferința de presă organizată azi de clubul FC...
%d