¨Niciodata nu e momentul potrivit pentru o pandemie, dar crisa Covid-19 a venit într-un moment foarte nepotrivit pentru economia mondială. Lumea era pe un făgaș perfect pentru furtuni de riscuri financiare, politice, socioeconomice și de mediu, care acum tind să devină mult mai acute.¨
declara Nouriel Roubini, într-un articol pe project-syndicate.org.
După criza financiară din 2007-2009, dezechilibrele și riscurile ce dominau economia mondială au fost acutizate de greselile politice. În loc să se concentreze asupra problemelor structurale dezvăluite de criza financiară, guvernele au adâncit problemele creând riscuri majore de trend descendent, care au făcut ca o nouă criză să fie inevitabilă. Și acum că aceasta a venit, riscurile devin mai acute. Chiar dacă, criza va duce spre o revenire în formă de ¨U¨ anul acesta, va urma o criză în forma de ¨L¨ mai târziu în acest deceniu, din cauza unor tendințe nefaste și riscante.
Politicile de răspuns la criza provocată de Covid-19 a fost o creștere masivă a deficitelor fiscale, de ordinul 10% din PIB și chiar mai mult. Într-o perioadă în care deficitele publice din multe țări erau deja la nivele foarte ridicate, daca nu chiar nesustenabile.
Mai rău, pierderea veniturilor pentru multe familii și companii, înseamnă că nivelul datoriilor din sectorul privat va deveni nesustenabil, cu riscuri de dezechilibru în masă și nenumărate falimente. Împreună cu datoria publică în creștere, acești factori vor determina o revenire mai anemică față de Marea criză de acum un deceniu.

Un alt factor de risc în economia mondială, este deflația în creștere. Adițional unei recesiuni adâncite, criza creează de asemenea o masivă lipsă de bunuri(capcacități de producție nefolosite) și dezechilibre în piața muncii(șomaj masiv), la fel de bine și un colaps în prețul comodităților de pe piață, cum sunt petrolul și metalele industriale.
Factorul cel mai mare de risc, va fi deglobalizarea. Pandemia a accelerat trendul către fragmentare, trend care deja era vizibil. Statele Unite se vor decupla mai rapid de China, și cele mai multe țări vor răspunde acestei crize, adoptând politici protecționiste în vederea protejării firmelor și muncitorilor din teritoriul național împotriva dezechilibrelor mondiale.
Economistul Roubini despre lumea post-pandemie
Lumea post-pandemie va fi marcată de restricții mai strânse în ce privește transportul de mărfuri, schimbul de servicii, capital, în piața muncii, tehnologie și informații.
Pentru a se proteja față de șocuri în lanțul de aprovizionare, companiile din economiile avansate, vor readuce producția din zonele cu muncitori ieftini, către piețele locale mult mai scumpe. Dar în loc să ajute muncitorii de acasă, acest trend va accelera implementarea automatizării care va pune mai multă presiune pe salarii, ceea ce va ridica mai mult steagul naționalist, populist și xenofob.
În general liderii populiști caută de obicei să beneficieze de pe urma slăbiciunilor din economie, șomaj ridicat și creșterea discrepanței dintre bogați și săraci.
Interviul economistului Roubini pentru Bloomberg.com