fbpx

Select Page

Franța: Străzile din Paris în fierbere

by | Dec 12, 2020 | Actualitate, Internațional | 0 comments

franta

Legea securității globale a stârnit revolte de stradă în Franța

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Paris și alte orașe din Franța pentru a protesta împotriva unei propuneri de legi ce se află în dezbatere în Parlamentul Francez. Protestatarii au ieșit în stradă deoarece această lege ar limita drepturile și libertățile presei și a dreptului la liberă informare.

Prin această lege se creează practic o nouă contravenție, care ar împiedica jurnaliștii să publice imagini cu forțele de ordine pe motivul că ar aduce atingere imaginii acestora. Persoanele care ar încălca această lege, ar risca o pedeapsă de maximum 1 an de închisoare și o amendă de 45.000,-€.

Guvernul susține că această lege ar proteja forțele de ordine de la instigarea la violențe prin mediul online. Critcii acestei legi, susțin că, dacă această lege va intra în vigoare, ar pune în pericol jurnaliștii și observatorii independenți, care fotografiază sau filmează polițiști și forșe de ordine în timpul muncii, mai ales în timpul protestelor care generează violențe.

  • franta
  • franta
  • Franta
  • Franta
  • Franta

În Paris, mai multe mii de manifestanți s-au adunat în piața din apropierea Turnului Eiffel, scandând ”Libertate, Libertate!!!” și ”Toți vrem să filmăm poliția”

Mai multe asociații jurnalistice, printre care ”Reporteri fără frontiere”, ”Amnesty International France”, Liga drepturilor omului, sindicate ale jurnaliștilor și alte grupuri au încurajat populația să participe la proteste. În mulțime se află de asemenea foarte mulți jurnaliști și studenți.

”Nu suntem aici să apărăm un privilegiu al profesiei noastre, a libertății presei și jurnaliștilor! Suntem aici să apărăm drepturi fundamentale, drepturi ale tuturor oamenilor”

Pentru France24, Edwy Plenel Asociat fondator și editor investigator al site-ului Mediapart.

Membri ai vestelor galbene s-au alăturat de asemenea protestatarilor.

Membri ai Înaltei comisii pentru Drepturile Omului din cadrul ONU și-au exprimat de asemenea îngrijorarea că această lege ar submina drepturi fundamentale.

Ca răspuns la criticile aduse, Primul Ministru al Franței, Jean Castex a afirmat Joi că se vor aduce amendamente care ”nu vor împiedica libertatea la informare”, și că își vor concentra atenția asupra imaginilor transmise cu intenția clară de a aduce pete pe imaginea publică a poliției.

CFR Cluj 3-0 Inter d’Escaldes

CFR Cluj, cu un pas mai aproape de turul trei preliminar al Conference League după ce a învins cu 3-0 Inter d'Escaldes. CFR Cluj nu a avut emoții cu...

CFR Cluj eliminată din preliminariile Champions League

CFR Cluj eliminată din preliminariile Champions League de FC Pyunik Yerevan Campioană incontestabilă în ultimele sezoane ale ligii întâi, CFR Cluj...

Mihai Silvășan, locul 3 în topul celor mai buni antrenori în Basketball Champions League

Prestația excelentă a lui U-BT Cluj în actuala stagiune de FIBA BCL nu a trecut neobservată de specialiști, care au lăudat adesea jocul prestat de...

Bahcesehir Koleji este noua campioană în FIBA Europe Cup

Bahcesehir Koleji a triumfat în ediția 2021-2022 a FIBA Europe Cup, după 162-143 la general în finala cu UnaHotels Reggio Emilia. Turcii au câștigat...

U-BT Cluj-Napoca s-a oprit în sferturile Basketball Champions League

U-BT Cluj-Napoca a pierdut meciul decisiv al seriei cu MHP Riesen Ludwigsburg din Basketball Champions League, scor 73-79 marți seara (19.04) în...