fbpx

Select Page

Ioan Buda a demisionat din ¨motive personale¨

by | May 22, 2020 | Național, Actualitate | 0 comments

ioan buda demisie politia de frontiera

Chestorul de Poliție, șeful Poliției de Frontieră, Ioan Buda, a demisionat joi din funcție.

Șeful Poliției de Frontieră a demisionat din funcție, joi 21 Mai, din ¨motive personale¨. Realitatea pare să îl contrazică, un motiv real al demisiei ar fi haosul din Vama Nădlac, care nu a fost gestionat corespunzător.

La solicitarea lui Buda, Ministrul de Interne Marcel Vela, a aprobat demararea formalităților pentru încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, începând cu data de 1 Iunie.

 “La final de mandat, chestorul general de poliție Ioan Buda transmite polițiștilor de frontieră întreaga sa apreciere pentru efortul depus și pentru profesionalismul de care au dat dovadă constant. De asemenea, chestorul general de poliție Ioan Buda mulțumește pentru implicare și pentru sprijin tuturor colaboratorilor instituționali, celor din rândul societății civile, dar și organizațiilor profesionale și sindicale ale polițiștilor. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, raportul a fost înaintat, pentru aprobare, ministrului afacerilor interne.”

se arată într-un comunicat de presă, citat de știrileprotv.ro

Cum a ajuns Buda la Poliția de Frontieră?

Ioan Buda, a ocupat funcția de Inspector general al Poliției de Frontieră între anii 2010-2015, după care în 2016 a ocupat funcția de Secretar de Stat în MAI, iar pe finalul anului 2016 s-a întors ca Șef al Poliției de Frontieră.

În Ianuarie 2019, a fost numit la conducerea Poliției Române, de unde a fost demis și ¨pedepsit¨ cu întoarcerea la Șefia Poliției de Frontieră, în August 2019 în urma cazului de la Caracal, unde modul în care a fost gestionată intervenția la locuința lui Gheorghe Dincă, după apelul la 112 al Alexandrei Măceșanu a ridicat mari semne de întrebare în presa națională.

Demisia sa de la conducerea Poliției de Frontieră, intervine pe fondul cozilor interminabile de la frontiera de vest a României, unde, odată cu ridicarea stării de urgență și intrarea în vigoare a stării de alertă, mulți români, plecați la muncă în vestul Europei, au vrut să se întoarcă acasă, iar la vămile românești, în special la Nădlac, s-a creat o stare de haos general, unde vizibil, nu au fost respectate nici un fel de măsuri de distanțare pentru  protecția celor care așteptau să intre în țară.

În țara au intrat doar joi aproximativ 22.900 de persoane cu 13.500 de mijloace de transport.

Doar la frontiera cu Ungaria s-au aflat în 24 de ore aproximativ 28.800 de persoane și 16.500 de mijloace de transport, din care 10.800 de transport marfă.

Din acestea, aproximativ 16.200 de persoane cu 9.300 de mijloace de transport au fost doar pe sensul de intrare în România, conform unui comunicat al Poliției de Frontieră.

Conform comunicatului Poliției de Frontieră, s-au constatat și sancționat următoarele:

  • 40 fapte ilegale (16 infracţiuni şi 24 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;

  • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 277.900 lei;

  • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 3.500 lei.

  • nu s-a permis intrarea în ţară unui cetăţean străin, care nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 5 cetăţeni români din diferite motive legale.

Transilvania Fashion Festival – 2023

Transilvania Fashion Festival, Cel mai mare eveniment de modă din Cluj. Reprezentanți din 10 țări au sosit în acest an la Cluj, fiecare dintre...

Universitatea Cluj – Cupa jucată la loteria loviturilor de la 11 metri

Universitatea Cluj a ratat șansa de a ridica trofeul Cupei României deasupra capului, miercuri seara, 24 mai, după ce a pierdut loteria...

U Cluj învinsă în Trivale

”U” Cluj rămâne fără victorie în acest sezon de SuperLiga ”U” Cluj rămâne fără victorie după un meci în care au deschis scorul încă din minutul 4....

CFR Cluj 3-0 Inter d’Escaldes

CFR Cluj, cu un pas mai aproape de turul trei preliminar al Conference League după ce a învins cu 3-0 Inter d'Escaldes. CFR Cluj nu a avut emoții cu...

FC Universitatea Cluj – Declarații înaintea meciului cu FCSB

FC Universitatea Cluj - Declarațiile antrenorului Erik Lincar și ale căpitanului Romario Pires La conferința de presă organizată azi de clubul FC...