fbpx

Select Page

Măsuri de relansare economică în Germania

by | Jun 4, 2020 | Internațional, Economie | 0 comments

masuri de relansare

Măsuri de relansare economică fără precedent în Germania

Liderii marii coaliții de la Berlin au ajuns la un acord privind noul pachet de relansare a economiei, grav afectată de pandemie. Reacțiile la acest pachet de măsuri au fost în general pozitive.

”Mai bine decât ne așteptam” sau ”cu greu s-ar fi putut oferi mai mult”, citează DeutscheWelle. Iată numai două dintre reacțiile stârnite de pachetul economic mamut convenit de marea coaliție de la Berlin. Destinate repornirii economiei, măsurile guvernului nu prea sunt criticate nici de organizațiile ecologiste.

Guvernul de la Berlin este format dintr-o coaliție, formată din CDU/CSU(Uniunea Creștin Democrată) și SPD (Partidul Social Democrat), a decis miercuri seară să pună în aplicare un pachet imens de măsuri de relansare a economiei afectate de recesiune în urma pandemiei de coronavirus. Astfel guvernul federal de coaliție a hotărât să stimuleze economia țării printr-un pachet de ajutor de stat în valoare de 130 miliarde de euro.

 

Clement Fuest, președintele Institutului IFO:

„Pachetul de stimulare economică este cu siguranță în măsură să amortizeze recesiunea. Însă, desigur, nu o poate anula”.

Cu toate acestea, Fuest solicită prudență în ceea ce privește bonusul de 300 de euro acordat copiilor îndreptățiți să primească alocație. Acest stimulent va aduce alinare pentru multe familii.

Cu toate acestea, ar fi nedrept să considerăm că ai compensat în totalitate familiile și părinții singuri în actuala criză cu o plată unică, pentru aceștia, trebuie să se facă mai mult.

a mai declarat Fuest, a cărui reacție la pachetul de măsuri al guvernului a fost general pozitivă.

Printre măsurile de relansare adoptate de Guvernul Federal German se află următoarele:

  • reducerea temporară a TVA de la 19% la 16% respectiv la alimente de la 7% la 5%
  • acordarea unei plăți unice de 300 euro pentru fiecare copil care primește alocație lunară
  • Bonusul de mediu a crescut de la 3.000 la 6.000 de euro pentru achiziționarea de vehicule electrice al căror preț net de listă nu depășește 40.000 de euro.

Jörg Krämer economistul șef al Commerzbank a declarat că un element important al strategiei guvernului federal îl reprezintă scăderea TVA. Reducerea temporară a TVA, între 1 Iulie și 31 Decembrie 2020, duce la creșterea consumului și ajută toată lumea, nu doar anumite industrii, în opinia expertului. TVA se plătește pentru fiecare serviciu și achiziție, prin urmare, este una dintre așa-numitele taxe indirecte care afectează pe toată lumea, a subliniat bancherul.

„Un lucru mai bun decât ne așteptam”

a declarat Jörg Krämer pentru dw.com

Veronika Grimm,  economist german, care face parte din așa numitul ¨grup al înțelepților economiei germane¨, organism ce consiliază guvernul federal, a declarat:

¨În general, un pachet bun. Scăderea TVA a surprins cu siguranță pe mulți și este foarte bine că s-a luat o măsură care să stimuleze direct consumul”

Directorul executiv al Agenției Federale a Muncii, Detlef Scheele a declarat:

Jörg Krämer

Jörg Krämer – Economist șef al Commerzbank

¨Cele 130 de miliarde reprezintă o investiție împotriva riscului de depresie economică. La urma urmei, fiecare al cincilea dintre cei 2,8 milioane de șomeri din Germania au rămas fără serviciu ca urmare a crizei coronavirus. Companiile au înregistrat până acum aproximativ 12 milioane de persoane în regim Kurzarbeit, programul flexibil de muncă. Iar reducerile de locuri de muncă vor veni inevitabil în a doua jumătate a anului”

Italia, noua campioană europeană la fotbal! Donnarumma, eroul “Squadrei Azzurra” la penalty-uri

Italia, Campioana Euro 2020 după 3-2 la loviturile de departajare Naţionala de fotbal a Italiei s-a impus la UEFA Euro 2020, după 3-2 la loviturile...

“It’s coming home”, tot mai aproape de realizare! Anglia – Italia, finala Euro 2020

Anglia este cea de a doua finalistă la EURO 2020 Anglia s-a calificat în finala UEFA Euro 2020, după ce a dispus de selecționata Danemarcei cu 2-1,...

Italia, prima finalistă la UEFA Euro 2020! “Squadra Azzurra” s-a calificat după loviturile de la 11 metri

Italia s-a calificat în urma loviturilor de departajare după un meci finalizat cu 1-1 Naționala de fotbal a Italiei s-a calificat în finala UEFA...

Semifinale UCL | Real Madrid – Chelsea 1-1. Chelsea pleacă favorită la calificare de la Madrid

Goluri spectaculoase au fost marcate de Benzema și Pulisic în prima semifinală UCL. Londonezii sunt favoriți înainte de retur. Prima mare ocazia a...

Optimi UCL | Bayern – Lazio 2-1, Chelsea – Atletico 2-0. Bayern și Chelsea, ultimele sfert finaliste

Bayern și Chelsea s-au calificat în sferturile UCL, după ce le-au învins pe Lazio, respectiv Atletico Madrid și au completat tabela cu echipele...