fbpx

Select Page

Proteste în America, sărăcie sau anti rasism?

by | Jun 2, 2020 | Internațional, Actualitate | 0 comments

proteste in america anti rasism

Proteste violente în peste 40 de metropole Americane

Statele Unite ale Americii se confrunta de câteva zile cu proteste violente, care au acaparat mai multe metropole ale țării. Totul a pornit de la decesul unui tânăr afro-american, în timp ce acesta era încătușat, fiind arestat pentru utilizarea unei bancnote false de 20$ americani. Protestele au escaladat și au devenit foarte violente, cu toate că există voci care pledează pentru proteste pașnice.

Peste tot apar imagini, în care grupuri de tineri incendiază autoutilitare ale autorităților de poliție, magazine ce sunt jefuite, unele chiar incendiate. Dar ceea ce a început ca un protest anti rasism, pare a fi mai mult decât atât.

Ceea ce televiziunile nu spun, sau nu vor să spună, este faptul că, în criza sanitară Covid-19, a adus cu ea și multă sărăcie. Doar în Statele Unite, peste 36,5 milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă, iar specialiștii avertizează ca peste 42% dintre aceștia, și-au pierdut locul de muncă definitiv, deci nu se vor putea reîntoarce la muncă după relaxarea condițiilor restrictive impuse din cauza pandemiei mondiale de coronavirus.

Imaginile care au ajuns virale pe internet, arată greșelile comise de către poliție, avnând în vedere, că persoana arestată nu nici violentă, nici nu încearcă să se opună arestării, nici măcar nu a încercat să fugă atunci când a fost avertizat de către vânzător că a i-a dat o bancnotă falsă. Imaginile documentar de pe canalul youtube The New York Times

 

Imaginile de amator și de pe camerele de supraveghere arată foarte clar faptul că polițiștii sosiți la fața locului au încălcat toate protocoalele, folosind forță excesivă împotriva unei persoane care nu a făcut nici un efort pentru a se opune reținerii, nu a fost recalcitrant, și implora de sub genunchiul polițistului să fie lăsat să respire.

Cronologia protestelor în urma decesului lui Floyd

După moartea lui, Luni 25 Mai, protestele au izbucnit în Minneapolis, cu zeci de mii de oameni ieșiți în stradă să âși exprime durerea și furia, după care s-au extins în multe orașe mari Sâmbătă și Duminică, unde s-au raportat împușcături, jafuri și acte de vandalism.

În Indianapolis, o persoană a fost ucisă și alte trei rănite, atunci când o persoană înarmată a deschis focul asupra protestatarilor. În Chicago protestatarii au incendiat magazine, au agitat ciocane și lopeți și au aruncat cu pungi cu urină asupra polițiștilor chemați la fața locului pentru a controla situația. Șase persoane au fost împușcate și una ucisă Sâmbătă noaptea în timpul protestelor.

În Louiseville, un bărbat a fost ucis, într-un schimb de focuri, când autoritățile au încercat să disperseze mulțimea Duminică noaptea, șeful poliției din Louiseville a declarat că s-a tras cu arma asupra autorităților, iar poliția și Garda Națională aflată la fața locului a fost nevoită să răspundă cu focuri de armă.

proteste america

George Floyd, Afro-Americanul ucis de polițiști în timp ce era încătușat pentru o bancnota falsă de 20$ americani.

Președintele american Donald Trump, amenință cu represiuni militare

Preledintele american a ameninșat cu detașarea de trupe militare, dacă autoritățile locale nu reușesc să reinstaureze ordinea. Înainte de aceste declarații, autoritățile federale au folosit gloanțe de cauciuc, grenade luminoase și gaze pentru a dispersa protestatari pașnici din fața Casei Albe.

Moartea lui Floyd, picătura care a umplut paharul

În mai multe orașe americane protestatarii au afișat pancarde cu mesaje anti măsuri de restricție, mesaje de încetare a stării de urgență și a limitării drepturilor din cauza pandemiei, mesaje împotriva tiraniei guvernamentale, mesaje prin care oamenii fac referire la locurile de muncă pierdute:

¨All jobs are essential¨ – Toate locurile de muncă sunt esențiale

¨Dangerous freedom over gov’s tyranny¨ – Libertate periculoasă mai presus de tirania guvernului

Peste tot în Statele Unite oamenii cer ridicarea restricțiilor, reluarea activității, revenirea la locurile de muncă.

Se pare că multe din măsurile guvernamentale nu au făcut decât să stârnească frustrari, care acum au ieșit la suprafață, odată cu moartea lui Floyd. A fost motivul pentru care americanii au ieșit în stradă, dar nu a rămas singurul motiv.

Bogații lumii s-au îmbogățit mai mult, iar cei care și-au pierdut locurile de muncă ajung să se întrebe dacă mâine mai au bani de pâine.

În timp ce zeci de milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, acum câteva zile, în presa internațională au apărut articole care arătau cum miliardarii americani și-au sporit averile în perioada pandemiei cu peste 434 miliarde dolari americani.

Bezos, fondatorul Amazon, a avut o creștere a averii cu peste 34,6 miliarde în timp ce Zuckerberg, fondatorul Facebook s-a bucurat de o creștere a averii cu peste 25 miliarde de dolari. Un raport al organizației americane ¨Americani pentru taxe echitabile¨ realizat împreună cu programul despre lipsă de egalitate al Institutului de Studii Publice, pornind de la un raport Forbes, care arată ca America are peste 600 de miliardari care au o avere cumulată de 3.382 Trilioane de dolari, având o creștere de peste 15% doar în cele două luni de pandemie.

Este în America un război civil? Rămâne de văzut cum vor decurge următoarele zile.

EURO U21 – Elveția versus Italia a doua etapă a grupei D

Grupa D EURO U21 Elveția 2 - 1 Italia În cea de-a doua etapă din grupa D a EURO U21, Italia a reacționat după înfrângerea controversată din prima...

EURO U21 – Franța câștigă primul meci al grupei de la EURO 2023

EURO U21 a debutat pe Cluj-Arena cu meciul dintre Franța și Italia Campionatul european de fotbal EURO U21 a debutat pe stadionul Cluj Arena cu un...

CFR Cluj 3-0 Inter d’Escaldes

CFR Cluj, cu un pas mai aproape de turul trei preliminar al Conference League după ce a învins cu 3-0 Inter d'Escaldes. CFR Cluj nu a avut emoții cu...

CFR Cluj eliminată din preliminariile Champions League

CFR Cluj eliminată din preliminariile Champions League de FC Pyunik Yerevan Campioană incontestabilă în ultimele sezoane ale ligii întâi, CFR Cluj...

Mihai Silvășan, locul 3 în topul celor mai buni antrenori în Basketball Champions League

Prestația excelentă a lui U-BT Cluj în actuala stagiune de FIBA BCL nu a trecut neobservată de specialiști, care au lăudat adesea jocul prestat de...