GENELE DELETERIOARE / ALLELE
Pentru început, o alelă este o formă variantă a unei gene, care poate avea forme diferite, situate în aceeași poziție sau locus genetic pe un cromozom. Reproducerea sexuală poate rezulta gameți, prin meioză, care nu au gena dăunătoare, ceea ce înseamnă că nu toți urmașii o vor moșteni. Dacă un părinte diploid asexual are această formă de genă pe unul dintre cromozomii săi, gena dăunătoare este transmisă tuturor descendenților săi și, totodată, generațiilor viitoare.
Așadar, este sexul o plăcere sau un beneficiu? Răspunsul ar putea fi „ambele”, deoarece copulația este plăcută pentru oameni și probabil pentru multe alte organisme, dar marele beneficiu al acestei acțiuni sunt urmașii. Sexul a evoluat pentru succesul pe termen lung al speciei, iar selecția naturală nu poate fi anticipate și funcționează după propriile ei reguli nescrise, asupra tuturor organismelor. Dacă sexul nu oferă o formă de avantaj al calității, este posibil ca, în timp, organismele asexuale să se răspândească mai mult, acest lucru ducând la mutații benefice ale organismelor sexuale.
SEXUL ȘI ECOLOGIA
Varietatea apare în principal atunci când mediul local al descendenților unei specii se confruntă cu schimbări de mediu sau duce o viață complet diferită față de părinte. Organismele asexuale dau naștere unor descendenți identici, în timp ce organismele sexuale generează descendenți care poate fi diferiți, iar ca urmare, sexul este mai predominant la orgamismele care duc o viața lungă decât la cele cu viață scurtă. Cunoscând aceste lucruri, s-ar putea spune că cu cât viața ta este mai lungă, cu atât este mai probabil ca mediul tău să sufere schimbări. Prin urmare, sexul este mai frecvent în grupurile taxonomice care trăiesc în medii stabile decât la cele din medii eterogene fluctuante. De asemenea, nu toate tipurile de schimbări de mediu vor avea același efect asupra sexului. Dacă mediul se schimbă în mod neașteptat în spațiu și timp, condițiile viitoarei generații de urmași s-ar putea să nu difere de părinți,deci de ce natura ar schimba ceva care funcționează mai ales dacă mediul ar putea fi același?
Cea mai de succes combinație genetică va fi întotdeauna cea mai puternică și rezistentă în orice mediu, dar există întotdeauna șansa ca speciile asexuale mutante să devină majoritare.
Ipoteza „Reginei Roșii”
În cadrul unui sistem în care există o schimbare evolutivă substanțială, dar nu apar
progrese reale, paraziții vor găsi fără încetare noi mijloace de a infesta și de a lupta împotriva apărării gazdelor și, ca urmare, acestea vor găsi în mod constant o nouă modalitate de a evita parazitarea. Întotdeauna apar schimbări noi, dar nu există câștiguri nete.
Astfel, orice formă asexuală nouă poate să își ducă viața mai mult timp înainte să apară un nou mutant asexual și își poate păstra capacitatea de reproducere.
„Sexul poate oferi o mutație avantajoasă dacă apare într-un genom cu mai multe mutații dăunătoare.”
Ronald A. Fisher