fbpx

Select Page

Starea de alertă se prelungește până pe 16 August

by | Jul 16, 2020 | Actualitate, Național | 0 comments

starea de alerta

Starea de alertă prelungită până pe 16 August de Guvernul României

Situația raportărilor de noi infectări Covid-19 din ultimile zile, a condus la decizia de starea de alertă prelungită de Guvern, fără măsuri suplimentare de restricție, dar și fără noi măsuri de relaxare. Măsura prelungirii cu 30 de zile a stării de alertă, a fost adoptată în ședința extraordinară de Guvern de Mierucuri seara.

Este pentru a doua lună consecutiv în care situația impune prelungirea stării de alertă, în locul măsurilor de relaxare mult așteptate de români.

Anunțul prelungirii stării de alertă a fost făcut de Președintele României, Klaus Iohannis, după o ședință cu membrii Guvernului.

Această prelungire nu vine și cu noi măsuri de restricție

96239845 3067542946643371 3653938509334446080 o
Raluca Turcan – Vicepremier
Sursa foto – Facebook Raluca Turcan


„Am adoptat în şedinţa de guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”

a declarat Miercuri seara, vicepremierul Raluca Turcan

Se menține obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Rămân interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte și orice alt tip de adunări în spații deschise, întruniri culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spațiile închise, iar restaurantele nu au primit undă verde pentru a-și primi clienții.

Proprietarii de restaurante așteaptă de două luni o relaxare în ceea ce privește activitatea acestora în interior. Afacerile din domeniu au avut foarte mult de suferit, pentru că după ridicarea stării de urgență, a fost impusă starea de alertă, care a fost introdusă începând cu 15 Mai și prelungită de două ori.

Măsurile de relaxare adoptate în starea de alertă, nu au adus cu ele posibilitatea ca restaurantele să își poată desfășura activitatea nici măcar cu anumite restricții. Doar terasele au avut posibilitatea să revină la activitate restricționată, cu anumite măsuri de precauție.



Carantina și izolarea, problemă prioritară pentru Guvern, în starea de alertă

Ludovic Orban
Ludovic Orban – Premierul României
Sursa foto: youtube – Ședinta de Guvern

„Până se aprobă legea, va trebui să scoatem din anexa 3 textul cu izolarea şi carantinarea şi îl introducem imediat după intrarea în vigoare a legii, o să facem o şedinţă de Guvern extraordinară. Că avem un anumit temei legal în legea 55 art. 5, numai că în decizia CCR există o referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare şi carantinare. Şi să nu avem niciun fel de discuţie pe tema asta. Prefer să aşteptăm votarea legii, promulgarea de către preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare a legii şi, imediat, vom face o şedinţă de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării şi carantinării”

a declarat Ludovic Orban

Textul privind carantina și izolarea va fi reintrodus într-o ședință extraordinară de Guvern, după ce legea privind izolarea și carantinarea ce urmează să fie votată de Parlament, va intra în vigoare, a precizat premierul.

Legea privind carantina și izolarea se află pe ordinea de zi a Senatului și urmează să fie votată pentru adoptare astăzi, după dezbateri în cameră.



Starea de alertă – Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă

HOTĂRÂRE privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu completări prin Legea nr. 20/2020, cu completările ulterioare, precum şi de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, cu modificările ulterioare,

luând în considerare prevederile art. 16 alin. (1) si (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc,

având în vedere faptul că evaluarea realizată în baza factorilor de risc prevăzuţi la art. 3 alin. (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, indică necesitatea menţinerii unui răspuns amplificat la situaţia de urgenţă determinată de răspândirea noului coronavirus, aspecte materializate în cuprinsul documentului intitulat “Analiza factorilor de risc privind managementul situaţiei de urgenţă generată de virusul SARS-COV-2 pe teritoriul României la data de 14.07.2020”, întocmit la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei,

ţinând seama de propunerile cuprinse în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 35 din 15 iulie 2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 3, art. 4, art. 6 si art. 71 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:

Art. 1 – Începând cu data de 17 iulie 2020, se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alerta şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 18 mai 2020, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prelungita prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alerta pe teritoriul României şi măsurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 515 din 16 iunie 2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2 – Pe durata prevăzută la art. 1 măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă sunt prevăzute în:

a) anexa nr. 1 – “Măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns”;

b) anexa nr. 2 – “Măsura pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor”;

c) anexa nr. 3 – “Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc”.

Art. 3 – În aplicarea dispoziţiilor art. 7^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu completări prin Legea nr. 20/2020, cu completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 557/216 privind managementul tipurilor de risc, cu modificările ulterioare, secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, prin ordin al comandantului acţiunii, măsurile necesare prevenirii şi combaterii infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, în cadrul acţiunilor de răspuns la nivel naţional.

Art. 4 – Regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în anexele nr. 1-3 este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare.

Art. 5 – Anexele nr. 1 – 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 6 – Actele emise pentru punerea în executare a Hotărârii Guvernului nr. 394/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare şi a Hotărârii Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, îşi menţin aplicabilitatea în măsura în care dispoziţiile acestora nu contravin măsurilor stabilite în anexele nr. 1-3 la prezenta hotărâre.

Documentul Hotărârii de Guvern privind starea de alertă poate fi consultat AICI.

Măsurile din Anexa 1 privind capacitatea creșterii de răspuns în starea de alertă poate fi consultat AICI

Măsurile din Anexa 2 pot fi consultate AICI, iar cele din Anexa 3 AICI.

Starea de alertă ne aduce în situația de a fi izolați de restul Europei

Mai multe țări au luat hotărârea de a introduce noi restricții în ceea ce privește călătoria cetățenilor români pe teritoriul acestora.

Mai multe state europene au introdus în ultimile zile măsuri restrictive, de carantină și izolare, în unele chiar și interzicerea accesului pe teritoriul acestora. Creșterile de infectări din ultimile zile au sporit sentimentul de îngrijorare și au determinat autoritățile multor state să sporească măsurile de precauție.

Poate ar trebui ca cetățenii româniei să înțeleagă că măsurile de precauție luate în starea de alertă, nu sunt un moft, și că doar respectarea acestora ne pot readuce pe linia descendentă de acum două luni!

Progonoza pentru luna August din ce în ce mai sumbră

Transilvania Fashion Festival – 2023

Transilvania Fashion Festival, Cel mai mare eveniment de modă din Cluj. Reprezentanți din 10 țări au sosit în acest an la Cluj, fiecare dintre...

Universitatea Cluj – Cupa jucată la loteria loviturilor de la 11 metri

Universitatea Cluj a ratat șansa de a ridica trofeul Cupei României deasupra capului, miercuri seara, 24 mai, după ce a pierdut loteria...

U Cluj învinsă în Trivale

”U” Cluj rămâne fără victorie în acest sezon de SuperLiga ”U” Cluj rămâne fără victorie după un meci în care au deschis scorul încă din minutul 4....

CFR Cluj 3-0 Inter d’Escaldes

CFR Cluj, cu un pas mai aproape de turul trei preliminar al Conference League după ce a învins cu 3-0 Inter d'Escaldes. CFR Cluj nu a avut emoții cu...

FC Universitatea Cluj – Declarații înaintea meciului cu FCSB

FC Universitatea Cluj - Declarațiile antrenorului Erik Lincar și ale căpitanului Romario Pires La conferința de presă organizată azi de clubul FC...