fbpx

Select Page

Țările din estul Europei au o situație mai bună

by | May 6, 2020 | Actualitate, Internațional | 0 comments

oameni masca persoane strada

Cifrele ne arată că majoritatea țărilor din estul Europei au situație mai bună decât cele din vest, în ceea ce privește gravitatea pandemiei de coronavirus.

Cu toate că țările din vestul Europei dețin un sistem sanitar net superior, au spitale mult mai bine dotate și capacitate de tratament intensiv pentru volume mai mari de pacienți, se pare că acestea au depășit pragul critic, la un moment dat chiar erau în pragul colapsului total.

The Guardian ne prezintă un grafic care evidențiază foarte bine aceste diferențe:

grafic mortalitate coronavirus

Dacă analizăm toate datele publice în ceea ce privește pandemia de SARS-CoV-19, observăm că țările vestice au avut probleme grave în ceea ce privește gestionarea pandemiei, situații de colaps al sistemelor medicale ajungând să numere morții cu sutele la fiecare 24 de ore, iar în unele cazuri chiar au depățit 1000 de decese zilnic.

Prin comparație, țările din estul Europei, au un număr mult mai redus de cazuri, iar rata mortalității în cele mai multe cazuri este net inferioară celor din vest.

Dintre motivele vehiculate asupra situației ar fi implementarea mult mai rapidă a măsurilor de restricționare a circulației, controlul la frontierele de stat mult mai riguros, mai ales în cazurile țărilor ce au frontieră comuna cu zonele roșii, cum ar fi Slovenia, Croația, Ungaria, Slovacia si Cehia.

Cehia si Slovacia au implementat starea de urgență încă înainte de a semnala primele decese, în comparație, Marea Britanie a înregistrat 359 de decese încă din prima zi de carantină, Spania 55 de decese, Franța 48 de decese, Grecia 17 și Austria 3.

Un alt grafic din The Guardian ne prezintă o situație oarecum hilară în Europa. Țările mai bogate au un număr de morți pe perioada pandemică enorm mai mare decât țările mai sărace.

România 13.837 Cazuri de infectare, 854 Decese, 5.454 Recuperați, 7.529 Cazuri active, 243 Cazuri internate ATI.

Republica Cehă 7.896 Cazuri de infectare, 257 Decese, 4.006 Recuperați, 3.633 Cazuri active, 58 Cazuri internate ATI

Republica Slovenă 1.445 cazuri de infectare, 98 Decese, 244 Recuperați, 20 Cazuri internate ATI

Situația actuală la data de 05.05.2020 – sursa worldometers.info

 

 

sitatie pandemie europa est vest

Daca luăm primele țări europene din topul worldometers.info, avem următoarele:

Spania 250.561 cazuri de infectare, 25.613 decese, 154.718 recuperați, 70.213 cazuri active din care 2.254 cazuri în stare critică

Italia 213.013 cazuri de infectare, 29.315 decese, 85.231 recuperați, 98.467 cazuri active din care 1.427 în stare critică.

Marea Britanie 194,990 cazuri totale de infectare, 29.427 decese, număr de recuperași neconfirmat, 161.506 cazuri active din care 1.559 cazuri în stare critică

Cercetator român în științele politice la Universitatea Stanford, Veronica Anghel, declara totuși pentru The Guardian¨Să nu acordăm țărilor din regiune mai multe merite decât se cuvine!¨

¨Faptul ca unele țări s-au sincronizat și au impus măsuri  de combatere a virusului nu poate fi considerat un etalon pentru comportamentul autorităților în raport cu pandemia.¨ Ea a lăudat țări precum Slovacia sau Cehia ce au sisteme sanitare bine puse la punct și care sunt finanțate suficient. ¨Însă țări precum România, Bulgaria și Ungaria se află pe marginea prăpastiei. O creștere a numărului de cazuri va aduce sistemele medicale în colaps¨ a mai declarat Veronica Anghel pentru The Guardian.

De ce aceste declarații de indus panică? Situația reală o contrazice pe doamna Cercetător în Științe Politice. Întradevăr în România am avut cazuri de management prost în situația actuală, dar cazurile au fost izolate iar situația pare sub control. Nu ar trebui creeată panică gratuită în rândul populației, pentru că panica și frica pot fi mai periculoase ca virusul în sine.

Din analizele The Guardian reiese că dintre motivele pentru care statele din Est au o rată a mortalității mai scăzută, ar fi și faptul ca speranța de viață este relativ mai scăzută în Est, față de Vest, media de vârstă fiind mai redusă, reacția la infecție a fost una mai bună.

Autoritățile din regiune sunt conștiente de faptul că pericolul unei noi creșteri a numărului de infecții este prezent, din această cauză multe dintre țări relaxeză starea de urgență, dar păstrază un control strict al frontierei, pentru a menține numărul de vizitatori externi la minim, cât și măsură de carantină a celor care intră în țară.

EURO U21 – Elveția versus Italia a doua etapă a grupei D

Grupa D EURO U21 Elveția 2 - 1 Italia În cea de-a doua etapă din grupa D a EURO U21, Italia a reacționat după înfrângerea controversată din prima...

EURO U21 – Franța câștigă primul meci al grupei de la EURO 2023

EURO U21 a debutat pe Cluj-Arena cu meciul dintre Franța și Italia Campionatul european de fotbal EURO U21 a debutat pe stadionul Cluj Arena cu un...

CFR Cluj 3-0 Inter d’Escaldes

CFR Cluj, cu un pas mai aproape de turul trei preliminar al Conference League după ce a învins cu 3-0 Inter d'Escaldes. CFR Cluj nu a avut emoții cu...

CFR Cluj eliminată din preliminariile Champions League

CFR Cluj eliminată din preliminariile Champions League de FC Pyunik Yerevan Campioană incontestabilă în ultimele sezoane ale ligii întâi, CFR Cluj...

Mihai Silvășan, locul 3 în topul celor mai buni antrenori în Basketball Champions League

Prestația excelentă a lui U-BT Cluj în actuala stagiune de FIBA BCL nu a trecut neobservată de specialiști, care au lăudat adesea jocul prestat de...