fbpx

Select Page

România nu mai îndeplinește nici un criteriu de aderare la zona Euro

by | Jun 12, 2020 | Național, Economie | 0 comments

românia euro raport

România a rămas corijentă în ce privește aderarea la moneda unica Europeană

Pentru aderarea la zona euro, România avea de indeplinit patru criterii, conform Tratatului de funcționare al Uniunii Europene.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergență, denumite și ¨Criteriile de la Maastricht¨.

Raportul de convergență, se referă la cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Aceste rapoarte trebuie întocmite odata la doi ani, independent de aderările posibile aflate în curs.

„Raportul de convergență de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele țări, deși rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croația și Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor țări în această direcție.”

a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățeanului.

În 2018, la data elaborării Raportului de Convergență al Băncii Centrale Europene, România îndeplinea parțial criteriile de convergență nominală și parte din cele de convergență juridică.

Programul de Convergență preciza că România menține ca țintă anul 2024, an de aderare la zona euro, și că își menține angajamentul de aderare.

Pentru aderarea la zona Euro, România trebuia să îndeplinească anumite criterii, printre care stabilitatea prețurilor, stabilitatea cursului de schimb, soliditatea finanțelor publice și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. De asemenea se analiza și compabilitatea legislației naționale cu normele uniunii economice și monetare.

Potrivit concluziilor raportului, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor, Bulgaria, Cehia, Croașia, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanțele publice și pe cel al ratelor dobânzilor pe termen lung.

În ce privește stabilitatea cursului de schimb, nici unul din statele membre menționate mai sus, nu îndeplinește acest criteriu deoarece nici unul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II), unde este necesară o participare de cel puțin doi ani fără situații tensionate grave, înainte de aderare la moneda unică. Croația și Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergență economică, dar nu îndeplinesc criteriul privind scimbul valutar, pentru că nu participă încă la ERM II.

Universitatea Cluj trage cortina peste sezonul ligii secunde cu o înfrângere în fața Comunei Recea

Universitatea Cluj a pierdut ultimul meci al stagiunii 2020/2021 din Liga 2, cedând într-un meci cu cinci goluri pe Cluj Arena, scor 2-3 (0-1)...

CFR urcă în fruntea clasamentului! Final de joc tensionat împotriva Botoșaniului

CFR Cluj s-a impus în etapa a 4-a din play-off-ul Ligii 1, scor 2-0 (2-0) cu FC Botoșani. Islandezul Runar Sigurjonsson a marcat ambele goluri, în...

Recordul perfect de acasă, “distrus” de Pitești. U-BT bifează al doilea eșec din LNBM

U-Banca Transilvania a cedat în ultimul meci din BTarena în sezonul regulat, 74-83 cu BCMU FC Argeș Pitești. Clujenii adună a doua înfrângere în...

CSU Sibiu s-a distrat cu CSA Steaua, revenindu-și după eșecul din etapa anterioară

CSU Sibiu a deschis ziua a doua de meciuri din BTarena cu un succes concludent în fața Stelei, 107-79. CSA Steaua: Brown – Creek – Coconea – Nicoară...

U-BT tranșează Derby-ul Transilvaniei și o să intre sigur de pe prima poziție în play-off

U-Banca Transilvania s-a impus în Derby-ul Transilvaniei, 94-84 cu CSU Sibiu, victorie prin care și-a asigurat prima poziție în LNBM la finalul...